Svensk Orientering logotyp
04.10.2019

Nadia Larsson på pallen i världscupen

Mountainbikeorientering
Nadia Larsson körde in som tvåa när långdistansen vid världscuptävlingarna i Tyskland avgjordes. Marginalen till segrarinnan Emily Benham Kvåle, Storbritannien, var futtiga åtta sekunder: ”Ett riktigt bra lopp”, säger Larsson.

Under det här veckoslutet avgörs årets sista världscuptävlingar i mountainbikeorientering i Tyskland. Och det blev en bra inledning för det svenska laget.

Nadia Larsson, som på VM i Danmark radade upp placeringar just utanför pallen i de individuella loppen, fick nu åter ta klivet upp på pallen. Detta efter ett mycket starkt lopp där det genom hela loppet främst var en kamp om segern mellan Larsson och brittiskan Emily Benham Kvåle (som vann tre guld på VM). Larsson ledde när en kvart återstod, men Benham Kvåle avslutade starkt och vann med åtta sekunders marginal.

- Det har regnat mycket här inför tävlingarna vilket gjorde att det var väldigt blött. På modeleventet dagen före tävlingen märkte vi att det lönade sig att cykla runt och inte ge sig in på de mindre stigarna för där fick man i princip springa med cykeln. Jag följde den taktiken, och det verkar ha lönat sig, säger Larsson.

Kan du ”hitta” de åtta sekunder som du  var bakom Benham-Kvåle?

- Ja, absolut. Inga problem. Men det kan garanterat hon också. Jag är väldigt nöjd med mitt lopp, säger Larsson som i och med detta har varit på pallen i världscupen tre gånger. Och en gång på varje pallposition.

Hon vann i Portugal i förra årets sista världscuptävling; hon blev trea på EM i Polen i våras, och nu blev det alltså andra plats.

Larssons lagkompisar från sommarens VM-medalj i stafett Sara Forsgren och Linn Bylars slutade tia respektive tolva i dagens lopp.

Även på herrsidan blev det svenskt på podiet. Detta genom Viktor Larsson som blev sexa, knappt fyra minuter bakom segrande österrikaren Andreas Waldmann.

I morgon är det dags för mixstafett i de svenska lagen kör Victor Larsson, Nadia Larsson och Sebastian Svärd, respektive Linn Bylars, Sara Forsgren och Marcus Wadell.

På söndag avslutas världscupen med sprint.

Damer: 1) Emily Benham Kvåle, Storbritannien, 121.14, 2) Nadia Larsson, Sverige, +0.08, 3) Olga Shipovalova Vinogradova, Ryssland, +2.55

Övriga svenska placeringar: 10) Sara Forsgren, +13.16, 12) Linn Bylars, +13.52

Herrar: 1) Andreas Waldmann, Österrike, 115.12, 2) Simon Braendli, Schweiz, +1.25, 3) Grigory Medvedev, Ryssland, +1.35.

Svenska placeringar: 6) Viktor Larsson, +3.54. Marcus Wadell och Sebastian Svärd felstämplat.