Freja Hjerne springer mot seger på EYOC:s långdistans i Polen.

Bild: Oskar Andrén

24.06.2024

Freja Hjerne vinnare på EYOC:s långdistans

Orientering
Det blev svensk seger i W18 när European Youth Orienteering Championships, långdistans avgjordes i Polen i lördags. Freja Hjerne var snabbast av alla tjejer på den sju kilometer långa banan. På söndagens sprint blev det ny svensk medalj genom Max Österberg som tog brons i M18.

Efter ett mycket starkt lopp i lördags så vann Tumba-Mälarhöjdens Freja Hjerne EYOC:s långdistans i W18-klassen 47 sekunder före Janka Mikes från Ungern. Ner till tredjeplacerade tjeckiskan Katerina Douskova var det över fyra minuter.

En glad Freja Hjerne efter seger på EYOC:s långdistans. Bild: Oskar Andrén.En glad Freja Hjerne efter seger på EYOC:s långdistans. Bild: Oskar Andrén.

– Jag gjorde ett bra lopp, några småsaker blev det men överlag gick det bra. Jag fokuserade på att orientera som jag gör på tävlingar hemma, berättar Freja Hjerne efter guldloppet i lördags.

Två svenska tjejer till tog sig in topp tio. Tilia Olsson, Uddevalla OK, slutade sexa och Umeå OK:s Tuva Sirviö blev nia.

I M18 var de svenska killarna en bit ner i listan med Göteborg-Majornas Ola Leire som bäst på 18:e plats. 14 sekunder där bakom följde Arvid Algers Omholt, OK Denseln, på 19:e plats.

OK Ravinens Max Österberg stämplade fel men tog snygg revansch på söndagen när han sprang in som trea på sprinten. Max var 26 sekunder bakom vinnaren Filip Jancik från Slovakien och bara tre sekunder bakom tvåan Lukas Gasser, Schweiz.

Max Österberg på pallen efter EYOC-sprinten. Bild: Oskar Andrén.Max Österberg på pallen efter EYOC-sprinten. Bild: Oskar Andrén.

Freja Hjerne gjorde åter ett bra lopp och slutade sexa, 53 sekunder efter vinnaren Janka Mikes, Ungern. Hjerne hade 20 sekunder upp till pallen där Milla Key, Australien, blev tvåa och Jana Rifa Bernardino från Spanien knep tredjeplatsen.

I dag avslutas EYOC med stafetter.

Resultat EYOC långdistans
(Sverige deltar inte i 16-klasserna)

Resultat EYOC sprint

Bildtext toppbild. Freja Hjerne springer mot seger på EYOC:s långdistans i Polen. Bild: Oskar Andrén.