Isac von Krusenstierna på väg mot andra plats

Bild: Adam Segerslätt

09.10.2022

Alexandersson och Bergman tog hem 25-mannamedeln

Orientering
Det blev favoritsegrar i seniorklasserna på Swedish League-tävlingen 25-mannamedeln i Flemingsberg. Tove Alexandersson vann en minut och 24 sekunder före Sara Hagström och Gustav Bergman knep segern tio sekunder före Isac von Krusenstierna.

Herrtävlingen blev en tät historia med sex löpare inom 46 sekunder. OK Ravinens Gustav Bergman höll tungan rätt i mun i Stockholmsterrängen men fick en rejäl utmaning om segern mot formstarka Isac von Krusenstierna, OK Kåre.

Isac von Krusenstierna på väg mot andra plats. Bild: Adam Segerslätt.

Drygt halvvägs in i loppet skiljde bara två sekunder till Bergmans fördel. Vid förvarningen hade Bergman ledningen med 17 sekunder och in mot mål plockade von Krusenstierna sekunder och i mål var han tio sekunder bakom Ravinenlöparen.

– Ett bra lopp, absolut. Jag är nöjd tekniskt och det var en kul bana och härlig terräng. Det blev någon enstaka smågrej, berättar Bergman och fortsätter:

– Men jag var riktigt trött i kroppen efter en vecka i Schweiz (träningsläger) och loppet igår. Men det var nog många som kände så idag.

Gustav Bergman med sikte på sista kontrollen. Bild: Adam Segerslätt.

Finländaren Olli Ojanaho, i Helsingin Suunnistajats färger, avslutade loppet starkt. Han var 48 sekunder efter Bergman vid andra radiokontrollen som tionde man. I mål var han trea, 21 sekunder från segern. Fyra blev Simon Imark, Tullinge SK, åtta sekunder bakom finländaren. Anton Johansson, OK Orion, blev femma tio sekunder där bakom och Viktor Svensk, Stora Tuna, var sju sekunder långsammare över mållinjen som sexa.

– Jag är imponerad att det är så många som springer så himla bra. Jag tror det här var väldigt hög nivå. Hade det här varit världscup hade jag inte varit förvånad om det varit sex svenskar topp åtta, säger Gustav Bergman.

I damklassen stod kampen om segern mellan Tove Alexandersson, Stora Tuna OK och Sara Hagström, IFK Göteborg. Vi första radiokontrollen var Hagström fyra sekunder före, vid den andra hade Alexandersson ett övertag på 19 sekunder. I mål blev det en klar segermarginal för Alexandersson med 1.24 efter att Hagström bommat näst sista kontrollen.

Tove Alexandersson på väg mot seger. Bild: Johan Trygg.

– Det var ett bra lopp orienteringstekniskt. Jag gjorde något litet bara, kanske 15-20 sekunder på en kontroll. Så var det en långsträcka jag gick lite snett och kanske tappade 20 sekunder, säger Alexandersson.

Ett riktigt bra lopp då?
– Ja efter förutsättningarna, säger en sliten Alexandersson efter världcup och träningsläger i Schweiz den senaste veckan.

– Jag är sliten men det tror jag de flesta är av oss löpare i toppen, fortsätter Alexandersson.

Sara Hagström var nöjd med sitt lopp som i princip var perfekt fram till nästa sista.

– Jag kanske tappade en minut där, berättar Hagström som inte riktigt fick ihop kurvbilden med verkligheten där.

Sara Hagström efter bommen på näst sista kontrollen. Bild: Adam Segerslätt.

Tredjeplatsen tog Sanna Fasth, IFK Göteborg, lite drygt minuten bakom Hagström och ynka tre sekunder före Karolin Ohlsson, Järla, på fjärdeplatsen. Lisa Risby, OK Kåre, tog femteplatsen 3.50 bakom Alexandersson och en knapp minut före Andreas Svensson, OK Tisaren, som sexa.

I H 20 blev det norsk seger för Kornelius Kriszat-Løvfald från Nydalens SK. Tvåa var comebackande Axel Elmblad, Bredaryds SOK, 21 sekunder bakom. Elmblad som missade båda SM-helgerna och sex veckors träning på grund av sjukdom. Småländskt också på tredje plats genom Växjö OK:s Noel Braun, tio sekunder bakom Elmblad.

Elsa Sonesson, Falköpings AIK, tog segern i D 20 15 sekunder före OK Ravinens Amanda Grankvist. Tredjeplatsen delade Sabina Aumo, Kungälvs OK och Oda Scheele, Nydalens SK. Duon var 34 sekunder efter Sonesson.

I H 18 var OK Ravinens Hannns Mogensen snabbast 51 sekunder före Edvin Nilsson, Långhundra IF. Olle Karlsson, IKHP, tog tredjeplatsen 1.55 bakom Mogensen och två sekunder före IFK Mora OK:s Ilya Malygin.

Alva Björk, OK Pan-Kristianstad, vann D 18 och hade 58 sekunders marginal till tvåan Alma Svennerud, Karlskrona SOK. Ida Bengtsson, OK Alehof, spurtade hem tredjeplatsen 1.23 bakom Björk och två sekunder före fyran Yrsa Röjgård, OK Kolmården.