Svensk Orientering logotyp
16.03.2021

Fyran Rapp cupmästare - SM-guld till Sandberg

Skidorientering
Andrey Lamov och Frida Sandberg blev årets svenska mästare på långdistans. Men den största dramatiken var i herrarnas slutställning av Svenska Cupen, där Linus Rapp till slut vann.

I dag var det dags för säsongens sista deltävling i Svenska Cupen. Och det var dessutom SM-långdistans. Tävlingsplats var Kräckelbäcken, Norra Mora Vildmark.
På damsidan säkrade Evelina Wickbom totalsegern i cupen redan under gårdagen.
Svensk mästarinna på långdistans blev Frida Sandberg, Säterbygden, som vann minuten före Magdalena Olsson, Mora. Bronset gick till Sarah Persson, Åtvidaberg.
I herrtävlingen vann Moras Andrey Lamov ytterligare ett guld, detta efter att ha varit i ledning i princip genom hela loppet.
Men den allra största dramatiken där bakom var i duellen om totalsegern i Svenska Cupen. Den stod mellan Erik Blomgren, Markus Lundholm och Linus Rapp.
Rapp hade det bästa utgångsläget, men inledde loppet knackigt:
- Jag låg elva vid varvningen, och då var jag efter både Erik och Markus i sammandraget. Det var väldigt mjukt och dessutom tog jag ett par lite sämre vägval, säger Rapp som dock kom in i loppet efter hand och kunde avancera rejält under loppets andra halva.
I loppet tog Erik Blomgren silver och Markus Lundholm brons. Men i sammandraget vann Linus Rapp.
- Det känns väldigt stort att kunna ta hem den första upplagan av Svenska Cupen. Det har varit ett av mina mål med säsongen och det visar på att jag har hållit en jämn och hög nivå den här säsongen, säger Rapp

Är säsongen över nu?
- Nu blir det några lugna veckor, sedan hoppas jag kunna få springa lite orienteringstävlingar under våren och sommaren. Sedan är det bara att ställa in siktet mot nästa års VM i Finland. Jag fick in den där medaljen som jag siktade mot på årets VM. Då hoppas jag kunna ta klivet upp på pallen, säger Rapp.

KRÄCKELBÄCKEN, SM-långdistans
Herrar: 1) Andrey Lamov, Mora, 81.41, 2) Erik Blomgren, Umeå, +1.43, 3) Markus Lundholm, Renen, +4.46, 4) Linus Rapp, Mora, +6.22, 5) Martin Hammarberg, Sundsvall, +6.45.
Damer: 1) Frida Sandberg, Säterbygden, 81.24, 2) Magdalena Olsson, Mora, +1.03, 3) Sarah Persson, Åtvidaberg, +2.32, 4) Hanna Eriksson, Mora, +2.40, 5) Klara Yngvesson, Umeå, +4.04.

Slutställning Svenska Cupen
Damer: 1) Evelina Wickbom, I19, 536 poäng, 2) Magdalena Olsson, Mora, 514, 3) Frida Sandberg, Säterbygden, 506, 4) Klara Yngvesson, Umeå, 462, 5) Hanna Eriksson, Mora, 450, 6) Isabel Salén, Mora, 440, 7) Ella Turesson, Renen, 402, 8) Lovisa Moqvist, Lerum, 364, 9) Lisa Larsen, Alfta-Ösa, 332, 10) Cajsa Grape, Dalaporten, 298.
Herrar: 1) Linus Rapp, Mora, 522 poäng, 2) Markus Lundholm, Renen, 516, 3) Erik Blomgren, Umeå, 512, 4) Sixten Walheim, Robertsfors, 438, 5) Jonatan Ståhl, Mora, 411, 6) Gustav Johnsson, do, 406, 7) Isak Lundholm, Umeå, 393, 8) Rasmus Wickbom, I19, 386, 9) Albin Gezelius, Mora, 353, 10) Truls Lindholm, 350.