Svensk Orientering logotyp
01.06.2022

MTBO-SM: Tallhedar, teknik och nya mästare

Mountainbikeorientering
För det svenska landslaget, nyss hemkommet från EM, var det i princip bara att sadla om när medaljer skulle försvaras och nya mästare koras under SM i Leksand i helgen.

Svenska mästerskapen (i ungdom-, junior-, senior- och veteranklasser) avgjordes i det vackra Leksand under Kristihimmelsfärdshelgen i sprint-, lång- och -medeldistans. Och givetvis var det inte bara åkare från junior- och seniorlandslagen på plats utan även en rad andra vassa åkare från runt om i Svedala.

Dessutom deltog flera internationella åkare från absoluta världstoppen, i Svenska Cupen som hölls samtidigt, vilket höjde tävlingsnivån ytterligare.

Sprint

SM inleddes med sprint under fredagskvällen, som hölls i en tallhed med inslag av såväl rötter som stenar. Linn Bylars, färsk EM-fyra i sprint, vann damklassen. Cecilia Thomasson, som tog SM-guld i sprint både 2014 och -15, körde in på en silverplats. En annan mycket meriterad åkare, Nadia Larsson, tog bronset.

Hos herrarna fick Rasmus Nordgren avsluta första delen av säsongen med ett SM-guld. Bakom honom blev det silver för Miika Nurmi, som blev trea i sprint på junior-EM 2019, och sexa på junior-VM 2019. Efter EM-bronset i sprint slog Marcus Jansson till med ett SM-brons.

I D17-20-klassen försvarade Tilda Palm och Hanna Ring sina SM-sprintmedaljer, guld respektive silver, från förra året. Ida Ernstsson knep bronset.

EM-silvermedaljören från 2021, Felix Silver, tog nu ett SM-guld i H17-20-klassen. Jon Hansson, som var med i det herrjuniorstafettlag som kom fyra på EM nu senast i Litauen, blev tvåa. Alexander Dyberg, som tog tre medaljer på SM förra året, kom trea.

Långdistans

Lördagens långdistans kördes på en kuperad till medelkuperad tallhed, söder om Insjön, där Anna Tiderman (den nykrönta EM-bronsmedaljören i just långdistans) och Nadia Larsson försvarade sina SM-medaljer från förra året i damklassen. Fredagens sprinttvåa Cecilia Thomasson blev trea.

I herrklassen försvarade fjolårs-mästaren Marcus Jansson även han sitt guld. Miika Nurmi följde upp gårdagens silver med ett av samma valör och Sebastian Svärd tog en bronspeng.

I D17-20 klassen försvarade Tilda Palm ytterligare ett SM-guld. Förra årets bronsmedaljör, Hanna Ring, tog silver och förra årets silvermedaljör, Ida Ernstsson, tog brons.

För Felix Silver blev det SM-guld nummer två i H17-20 klassen. Jon Hansson försvarade sitt SM-silver från 2021 och Alexander Dybergs sprintbrons fick nu sällskap av ett långdistansbrons.

Medeldistans

Den avslutande medeldistansen var förlagd till en kuperad och tekniskt tuff tallhed i Källbergsterrängen. Nadia Larsson, SM-tvåan i medeldistans 2021, klev upp på pallen för tredje dagen i rad i damklassen och dagen till ära som svensk mästare. Silvret togs av VM-silvermedaljören 2015 i medeldistans, Cecilia Thomasson, och Linn Bylars, SM-sprintguldmedaljören, knep bronset.

Miika Nurma vann herrklassen, vilket också blev det första SM-guldet i MTBO för hans klubb IFK Göteborg Orientering. Marcus Jansson och Sebastian Svärd kom på en andra- respektive tredjeplats.

Hanna Ring bytte förra årets SM-silver mot ett av ädlaste valör i D17-20 klassen. På en silverplats kom Ida Ernstsson och på en bronsplats Lovisa Moqvist.

Felix Silver klippte till med ännu ett SM-guld, och bakom honom kom Jon Hansson och Alexander Dyberg.

Svenska Cupen

De tre SM-tävlingarna ingår i Svenska Cupen, som totalt har elva deltävlingar. Detta var den sista tävlingshelgen under vårsäsongen. Därefter tar Svenska Cupen sommaruppehåll och återvänder i höst med tävlingar i Hudiksvall och sedan finaler i Nybro, utanför Kalmar.

Toppbild bildtext: Vinnarna i damklassen i lördagens långdistans, (från vänster: Nadia Larsson och Anna Tiderman), ståtar med sina SM-knäckebröd. Fotograf: Lars Rönnols.