Bild: Ulf Rask

17.01.2023

Svenska cupen startade i Mora

Skidorientering
Under helgen inleddes Svenska cupen i skidorientering för juniorer i Mora. Seniorklasserna förgylldes med starka namn så som Tove Alexandersson, Magdalena Olsson och Linus Rapp.

Efter inställda tävlingar i Arvidsjaur under december var det äntligen dags för Svenska cupen-premiär för juniorerna. Tillsammans med nästa helgs juniorcup i Leksand ligger tävlingarna till grund för uttagningarna till Ungdoms-EM och Junior-VM i Lettland i slutet av januari.

Tävlingshelgen i Mora inleddes med långdistans på lördagen. I klassen D20 var det två OK Renen-åkare i topp, Matilda Aasa vann och Klara Kivijärvi kom tvåa. Alicia Bergkvist från Ludvika OK blev trea. H20-klassen vanns av Umeå OK- åkaren Isak Lundholm. På andra plats kom Simon Markström från OK Renen och trea kom Rasmus Eriksson även han från Umeå OK.

Den yngre damjuniorklassen vanns av Sofie Karlsson Holmer från arrangörsföreningen IFK Mora OK. Maja Lundholm från Umeå OK knep andraplatsen endast 15 sekunder före Elsa Kaipe från OK Kåre som kom trea. H18-klassen vann Otto Timby från Umeå OK med hela sex minuter och 41 sekunder före Tim Lundberg från OK Renen. Trea i klassen kom Mattias Larsson från Sundsvalls OK.

På långdistansen fick Tove Alexandersson se sig besegrad med två minuter och fem sekunder av IFK Moras Magdalena Olsson. I herrseniorklassen blev det också IFK Mora OK högst upp på pallen genom Linus Rapp.

3) Mattias Larsson, Sundsvalls OK, 1.23.11

Alla resultat från lördagens långdistans finns här.

Svenska cupen-helgen avslutades med medeldistans på söndagen. Matilda Aasa från OK Renen följde upp gårdagens vinst med ännu en seger. Hon ledde från start till mål i D20 och segermarginalen blev med fem minuter och 50 sekunder  till Klara Kivijärvi från OK Kåre. Trea kom Alicia Bergkvist från Ludvika OK. I H20 var det samma killar som tog topplaceringarna som under långdistansen, Isak Lundholm vann, Simon Markström kom tvåa och Rasmus Eriksson blev trea.

I D18 var det tight om förstaplatsen, Elsa Kaipe vann med 14 sekunders marginal till tvåan Nelly Mårtensson från Garphyttans IF. Gårdagssegraren Sofie Karlsson Holmer kom trea. I H18 fick Tim Lundberg kliva högst upp på pallen. Otto Timby kom tvåa och Anrei Kuzmin från Sundsvalls OK åkte in på en tredjeplats.

Under medeldistansen bytte Tove Alexandersson och Magdalena Olsson plats i resultatlistan. Tove om tog hem vinsten med en minut och 42 sekunder. I herrseniorklassen blev det helgens andra raka seger för Linus Rapp.

Nästa helg är det dags för seniorerna att äntra Svenska cupen scenen på riktigt. På lördagen åker både seniorerna och juniorerna sprint och på söndagen är det medeldistans.