Svensk Orientering logotyp
16.09.2022

Svenskarna utanför pallen på MTBO-världscupen

Mountainbikeorientering
Helgens tävlingar i MTBO-världscupen i Bulgarien inleddes med sprint på fredagen. Anna Tiderman presterade bäst av svenskarna med en delad sjätteplats.

Sprinten genomfördes i urban miljö med ett tätt vägsystem som innebar snabb åkning på vägar runt hela banan. Vädret var rejält varmt, 33 grader.

– Det var en konstig karta där endast vägarna var markerade. Lite speciellt, säger den svenska förbundskaptenen Mia Eronn.

Anna Tiderman var 38 sekunder bakom finska Ruska Saarela och danska Camilla Sögaard som delade segern. Tiderman delade i sin tur sjätteplatsen med Kaarina Nurminen, Finland. För Karin Gustafsson så slutade sprinten med en 14:e plats dryga minuten efter Tiderman.

– Både Anna och Karin var nöjda med sina lopp, berättar Eronn.

Tiderman vann för övrigt masstarten i W35 vid veteran-VM i går. Då också Mia Eronn tog silver i W50, bara fyra sekunder från guldet. I M60 blev det också svenskt silver genom Kenneth Svensson.

Åter till dagens världscuptävling. I herrklassen så slutade Marcus Jansson på delad 15:e plats 1.17 bakom vinnaren Vojtech Ludvik, Tjeckien. Ludvik vann klart med 42 sekunders marginal till tvåan Jonas Maiselis, Litauen. Sebastian Svärd slutade 27:a, 50 sekunder bakom Jansson.

– Marcus var inte nöjd efter två misstag på banan. Vid ett tillfälle tappade han runt 30 sekunder där han inte såg en kontroll som blåst ner. Han åkte förbi den och fick vända, berättar Eronn.

Resultat och live tracking finns här.

I morgon fortsätter tävlingarna i Bulgarien med långdistans. Du kan följa tävlingarna via IOF live här.

– Då väntar något helt annat än idag. Det blir väldigt kuperat och förstås tufft i värmen, avslutar Mia Eronn.

Bildtext: Anna Tiderman blev sexa på sprinten vid MTBO-världscupen i Bulgarien. Bild Mia Eronn.