Medaljtrion. Fr.v. Maja Lundholm, Albin Gezelius och Ella Turesson

31.01.2023

Svenskt guldregn på JVM och UEM

Skidorientering
Sverige fick en kanonstart på junior-VM och ungdoms-EM i skidorientering i Lettland. På tisdagens sprint blev det tre guld genom Albin Gezelius och Ella Turesson på JVM och Maja Lundholm på UEM.

Bland herrjuniorerna var Albin Gezelius en av förhandsfavoriterna och han svarade upp till förväntningarna. IFK Mora OK-åkaren var med i matchen från start på andra halvan av loppet tog han kommandot och vann till slut precis halvminuten före estländaren Chris Marcus Krahv.

Ett starkt lopp gjorde också OK Renens Tim Lundberg som slutade fyra, 17 sekunder från pallen. Tredje svensk var Otto Timby, Umeå OK, på elfte plats 1.32 bakom Gezelius.

I damjuniorklassen så klarade också Ella Turesson ett favorittryck och tog segern 23 sekunder före Norges Kristin Melby Jacobsen. Norskan hade några sekunder försprång inledningsvis men på andra halvan av loppet hade Turesson grepp om segern.

Andra svenska åker blev Elsa Brandt som var drygt två minuter bakom Turesson på 15:e plats.

På ungdoms-EM så slog Umeå OK:s Maja Lundholm till med ett topplopp och vann guldet 35 sekunder före Johanna Naskali, Finland. Bronset tog Nesa Schiller från Schweiz 58 sekunder bakom Lundholm.

Bildtext: Guldtrion. Fr.v. Maja Lundholm, Albin Gezelius och Ella Turesson. Bild: Tilda Andersson.