Svensk Orientering logotyp
26.01.2022

U23-brons till Schagerström

Skidorientering
Lisa Larsen blev fyra och Linus Rapp sjua på EM-långdistansen. Men det blev en svensk medalj på långdistansen i Bulgarien; detta då Elin Schagerström tog VM-brons i U23-klassen.
Det bjöds på en rejäl utmaning på EM-långdistansen i Bulgarien på onsdagen. För herrarna var det över två timmars åkning i den kuperade terrängen.

Linus Rapp, som tagit medalj de två senaste dagarna, fanns med i kampen om en ny riktigt fin placering långt in i loppet. Men ett stavbrott kostade någon minut och därmed försvann definitivt medaljmöjligheterna. Rapp slutade sjua och Erik Blomgren elva.

I damtävlingen blev det för andra gången det här mästerskapet en rysk trippel. Närmast där bakom var Lisa Larsen som fanns med i den absoluta medaljkampen genom i princip hela loppet, men ett misstag mot slutet gjorde att det blev fjärde plats för Larsen som tagit två silver tidigare under detta mästerskap. Evelina Wickbom blev sjua och Linda Lindkvist elva.

Men faktum är att det blev en svensk medalj; detta i U23-VM där Elin Schagerström (som var trettonde åkare i mål) tog brons:

- Jag gjorde en del misstag i början av loppet, så det första varvet fick jag inte till på det sätt som jag ville. Men jag känner att jag kom in i loppet mer och mer ju längre det led, säger Schagerström.

Hur fysiskt utmanande var banan?

- Det var riktigt tufft. Men jag avslutade loppet bra. Sen var det en väg som man behövde åka på flera gånger som det var väldigt mycket grus på, så jag vet inte riktigt hur skidorna ser ut, säger Schagerström.

I morgon avslutas EM i Bulgarien med stafett. Det svenska laget presenteras under eftermiddagen, men varje nation får ställa upp med två lag vardera. Och varje lag består av tre åkare.

Långdistans, masstart.

Damer: 1) Mariya Kechkina, Ryssland, 106.38, 2) Olesia Riazanova, do, +0.05, 3) Alena Trapeznikova, do, +1.30, 4) Lisa Larsen, +1.49.

Övriga svenska placeringar: 7) Evelina Wickbom, +7.55, 11) Linda Lindkvist, +10.34, 13) Elin Schagerström, +14.46, 16) Klara Yngvesson, +16.07, 17) Frida Sandberg, +16.22, 25) Ella Turesson, +22.31

Herrar: 1) Jörgen Baklid, Norge, 125.27, 2) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, +0.15, 3) Andrei Lamov, Ryssland, +0.31.

Svenska placeringar: 7) Linus Rapp, +5.33, 11) Erik Blomgren, +8.35, 16) Jonatan Ståhl, +11.26, 29) Edvin Nordström, +19.17, 35) Truls Lindholm, +28.12, 36) Rasmus Wickbom, +29.31, 39) Gustav Johnsson, +33.09, 43) Gabriel Larsson, +45.07.